Personeel sigarenfabriek Swedish Match legt werk neer

Omdat de directie geen oren heeft naar de argumenten van de vakbonden om de sigarenfabriek Swedish Match in Houthalen-Helchteren alsnog open te houden, hebben de werknemers dinsdagmiddag spontaan het werk neergelegd.

"Wij kunnen ons niet verzoenen met de aankondiging van een half jaar geleden dat onze fabriek dicht moet, terwijl het veel logischer zou zijn om andere vestigingen in Europa te sluiten", zegt ACV-secretaris Joris Daemen.

Zoals bekend heeft de directie van Swedish Match op 20 juni vorig jaar aangekondigd dat de sigarenfabriek in Houthalen-Helchteren wordt gesloten. Daarbij zouden 240 van de 310 voltijdse equivalenten hun job verliezen. Inclusief de deeltijdse arbeiders werken er vandaag nog 407 mensen in de dochter van Scandinavian Tobacco Group.

De Houthalense fabriek zal tegen 2014 de deuren sluiten omdat er vlakbij in Lummen een gloednieuwe vestiging werd gebouwd en er dus een overcapaciteit bestaat. Sinds de aankondiging vorig jaar, is de directie permanent in overleg met de vakbonden over de geleidelijke afvloeiing.

"Maar uit die gesprekken blijkt dat er eigenlijk geen enkele reden is om Houthalen dicht te doen", zegt Joris Daemen van het ACV. "Deze fabriek is heel winstgevend. Het geld vloeit gewoon terug naar de aandeelhouders. Maar om emotionele redenen worden de fabrieken in Denemarken en het Nederlandse Eersel buiten schot gehouden. Houthalen moet dus ondanks alles het onderspit delven, en dat is erg zuur voor de mensen."

De bedrijfspoort blijft dicht tot nader overleg volgt. Dit staat voorlopig niet op de agenda.

Belga

Foto Swedish Match

Nu in het nieuws