De Wever hoopt op terugkeer voorhuid van Jezus naar Antwerpen

Geen grap: Bart De Wever (N-VA) wil de voorhuid van Jezus Christus terug naar Antwerpen halen.

jrosquin

Bart De Wever doet die uitspraak vandaag in het weekblad P-Magazine, dat een hele odyssee aflegde om de geschiedenis van Jezus’ velleke te onthullen.

De voorhuid van Jezus Christus lag tot de zestiende eeuw in de Antwerpse kathedraal. De relikwie was een stukje Antwerpse trots, tot ze bij de Beeldenstorm spoorloos verdween.

Nooit kon iemand het Preputium Dominis lokaliseren, tot P-Magazine nu dus. Journalist Raf Sauviller ontdekte in het stadsarchief een brief van Francisco Diaz, een Antwerpenaar van Spaanse origine. Hij schreef in 1696 vanuit Italië naar de toenmalige burgemeester wat hij had ontdekt: dat de verdwenen voorhuid in het bezit was van de prins van Pitigliano. Diaz wilde per se de voorhuid weer thuis krijgen, maar het is niet duidelijk of hij ooit antwoord kreeg op zijn brief.

Sauviller trok zelf naar Pitigliano, een kleine stad in de zuidelijke heuvels van Toscane. Hij maakte er een historicus enorm opgewonden over zijn ontdekking, maar de relikwie kreeg hij niet te zien.

Weer in Antwerpen kon Sauviller ook weinigen warm maken voor een vervolg op Diaz’ brief. Tot hij Bart De Wever belde. “Dit is te mooi, te grappig om er niets mee te doen”, zegt die. “Dat voorwerp terugbrengen naar Antwerpen, zou een historische sensatie zijn. Natuurlijk wil ik daaraan meewerken.”

SYMA

Foto: Belga

MEER OVER Bart De Wever

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio