Topjaar voor Antwerpse diamant

Topjaar voor Antwerpse diamant

Topjaar voor Antwerpse diamant

Print
Antwerpen - De diamanthandel in Antwerpen is vorig jaar met liefst 47 procent gegroeid. In totaal werd voor een bedrag van 44,6 miljard euro aan ruwe en geslepen steentjes verhandeld. In 2010 was dat nog 30,1 miljard euro.

Normaal maakt de diamantsector zijn jaarresultaten pas eind februari bekend. Maar voor de diamantairs, die al maandenlang onder vuur liggen in een aantal grote fraudedossiers en de voorbije dagen ook nog in een rel met het Antwerpse gerecht waren verwikkeld, komen de uitzonderlijke resultaten natuurlijk niet ongelegen.

In deze budgettair moeilijke tijden onderstrepen die nog eens het enorme belang van de Antwerpse diamant voor de Belgische economie. Zowel de export als de import van diamanten groeide in absolute bedragen met meer dan dertig procent. Dat komt voor een deel door de sterk gestegen prijs van diamant, want in volumes (karaat) was de groei iets minder spectaculair.

India en China

“Vooral de toegenomen vraag naar diamant in India en China heeft de handel sterk gestimuleerd. Enerzijds is er de toegenomen koopkracht van de groeiende middenklasse in die landen. Anderzijds zien veel rijke Chinezen diamant tegenwoordig ook als een veilige belegging, omdat de diamantprijs vrij crisisbestendig is”, legt Caroline De Wolf van het Antwerp World Diamond Centre uit.

Diamant was vorig jaar goed voor meer dan 5 procent van de totale Belgische export.

PL

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio