Onderzoek Belliraj is bijna klaar

Het Belgische onderzoek naar de zes politieke moorden van de Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj is in een eindfase. Binnenkort zal het federaal parket zijn vordering opstellen. Dat zegde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Senaat aan Bart Laeremans (VB).

Belliraj, een oud-informant van de staatsveiligheid, werd in Rabat veroordeeld voor zes politieke moorden in België. Hier kende men alleen zes onopgeloste moorden op joden, gematigde arabieren en een homoseksueel, maar men kende de link tussen die moorden niet, men wist ook niet de Belliraj die link was. In Marokko bekende Belliraj de moorden, hij zegde daar dat hij ze met medeplichtigen had gepleegd en hij werd er ook voor veroordeeld. Die straf is nog niet definitief, de procedure in Cassatie loopt nog, zo zegde Turtelboom.

"Marokkaanse justitie werkt efficiënter"

In België werden naar aanleiding van deze zaak twee onderzoeken opgestart: één naar de zes moorden en één naar de terroristische activiteiten van Belliraj. Daarbij werd een reeks mogelijke medeplichtigen opgepakt maar weer vrijgelaten.

Turtelboom zegde in de Senaat dat beide Belgische onderzoeken in een eindfase zijn. Ze stelde wel dat wie al in Marokko is veroordeeld voor één van de moorden, hier niet meer kan gestraft worden voor die zelfde feiten. Maar… alleen Belliraj werd in Marokko voor alle zes moorden veroordeeld, zijn eventuele medeplichtigen niet.

De onderzoeksrechter wacht op een definitief eindresultaat uit Marokko. Daarna sluit hij het onderzoek af en kan het federaal parket vorderen.

Laeremans: "Blijkbaar werkt de Marokkaanse justitie veel efficiënter dan de Belgische. Zij heeft in twee jaar tijd deze zaak afgehandeld. Zij kon verbanden zien waar ons gerecht geen weet van had. Justitie staat hier echt wel met de broek op de enkels. Positief is wel dat de feiten niet verjaard zijn en dat het bijna klaar is. Ik hoop dat de medeplichtigen nu ook voor het gerecht kunnen worden gebracht".

JDW

Nu in het nieuws