Diamantoorlog nog niet ten einde

Diamantoorlog nog niet ten einde

Diamantoorlog nog niet ten einde

Print
Antwerpen - De Antwerpse fraudejager Peter Van Calster wordt maandag voor het eerst ondervraagd sinds de ophefmakende huiszoeking op zijn kabinet.

De ondervraging gaat over de vermeende schriftvervalsing in het dossier waarin onder meer een paar honderd Zwitserse rekeningen van Antwerpse diamantairs worden onderzocht.

Het gaat om 1,2 miljard zwart diamantgeld. De informatie kwam via de Franse justitie naar België. Een werknemer van de Zwitserse bank had gegevens gestolen van 79.000 rekeninghouders uit Frankrijk, Italië, Verenigde Staten en België.

Frankrijk stuurde een deel van de gegevens door naar de betrokken landen, en heeft laten weten dat er een nieuwe lading bankgegevens op komst is.

Explosief

Die nieuwe info zou volgens sommige bronnen explosief materiaal bevatten. En dat zou wel eens de echte reden kunnen zijn voor de nooit geziene huiszoekingen bij Peter Van Calster en zijn medewerkers.

“Want te allen prijze moet worden vermeden dat de Antwerpse fraudejager die nieuwe informatie onder ogen krijgt”, luidt het. De huiszoekingen kwamen er pas nadat geprobeerd was om Van Calster uit Antwerpen weg te krijgen op minder doortastende manieren. Dat lukte niet omdat procureur des Konings Herman Dams zijn substituut door dik en dun bleef steunen. En hij niet alleen.

Kritiek

Ook Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van de BBI in Gent, en fiscaal experte Gerda Vervecken (de rechterhand van Peter Van Calster) steunen Van Calster en uitten de afgelopen dagen openlijk zware kritiek op procureur-generaal Yves Liègeois.

Ondanks die steun blijft de hele zaak niet zonder gevolgen voor Van Calster, voorlopig vooral op menselijk vlak. Getuige daarvan de vraag die zijn zoontje vorige week kreeg voorgeschoteld op school. “Zit uwe papa al in den bak?”, vroegen de kinderen.

AK

Lees ook: Turtelboom wil debat over deontologische code voor magistraten

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio