Vlaamse schadeclaim van 785 miljoen euro tegen Nederland?

Vlaamse schadeclaim van 785 miljoen euro tegen Nederland?

Vlaamse schadeclaim van 785 miljoen euro tegen Nederland?

Print
Vlaanderen zou een schadeclaim van 785 miljoen euro willen indienen tegen Nederland als onze noorderburen niet dringen werk maken van de ontpoldering van de Hedwigepolder in het zuid-oosten van Zeeland. Dat blijkt uit een vertrouwelijke nota van de Vlaamse overheid die RTL Nieuws kon inkijken.

In 2005 sloten België en Nederland een verdrag dat bepaalde dat de Hedwigepolder onder water zou worden gezet en natuurgebied zou worden. Tegelijk zou de Westerschelde dieper worden gemaakt, zodat grotere zeeschepen Antwerpen kunnen bereiken.

Nederland is die afspraken tot op de dag van vandaag niet nagekomen, tot grote woede van Vlaanderen. Volgens de geheime nota kan de schade voor Vlaanderen immers oplopen van 250 tot 785 miljoen euro.

"Als er geen enkele redelijkheid blijkt bij het Nederlandse kabinet, om terug te keren tot de afspraken, dan rest ons geen andere keuze", aldus Bart Martens van de sp.a.

Volgens Annick De Ridder (Open Vld) is er maar één mogelijkheid als Nederland bij de plannen blijft: "Wie niet horen wil, moet voelen".

Belga
Archieffoto PhotoNews

MEEST RECENT