Antwerpen verwelkomt nieuw recordschip van 398 meter

Antwerpen verwelkomt nieuw recordschip van 398 meter

Antwerpen verwelkomt nieuw recordschip van 398 meter

Print
Deze keer kan er normaliter niets meer verkeerd gaan. Bij een matige wind meert vanavond het grootste containerschip ooit, de 398 meter lange Edith Maersk, in de haven van Antwerpen af. Voor Antwerpen een enorm belangrijk verkoopsargument. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Reeds enkele jaren heeft de grootste rederij ter wereld, het Deense Maersk, containerreuzen van bijna 400 meter lengte in dienst: de zogenaamde E-klasse omdat ze allemaal vrouwennamen beginnend met een E hebben. Al even lang lopen die overigens Zeebrugge en Rotterdam aan.

Voor Antwerpen waren ze echter nog steeds een maatje te groot omdat de Scheldeverdieping op zich liet wachten. Toen die eind 2010 achter de rug was, bewoog het Antwerpse Havenbedrijf dan ook hemel en aarde om zo'n schepen naar hier te krijgen en daarmee de verladers in het Verre Oosten duidelijk te maken dat ook Antwerpen zo'n reuzen aankan. In het Waterbouwkundig lab in Borgerhout was dit overigens reeds lang bestudeerd en bevestigd.

Proefkonijn

Een eerste proef, op vrijdag 16 december, werd echter op de valreep door de kapitein afgelast. Die wou met zijn dure schip geen proefkonijn spelen terwijl er zowat een orkaanwind in de Schelde blies. Vandaag lijken de weersomstandigheden echter ideaal. Ukkel verwacht slechts windkracht 3.

Rond 13 u wordt de enorme Edith Maersk ter hoogte van Vlissingen verwacht waar niet alleen de twee wettelijk voorziene Scheldeloodsen aan boord komen en de twee zeeloodsen van boord gaan.

Uitzonderlijk komt ook een handvol Vlaamse en Nederlandse waarnemers van de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit mee evenals Nederlandse Scheldeloodsen die het vak willen leren. Tussen 17 en 18u wordt de Edith ter hoogte van Bath opgevangen door (verplicht) vier sleepboten, die aldus woordvoerder Tony Vuylsteke, op bevel van de loods kunnen worden ingezet. Rond 18u30 - en dus al in volle duisternis - zou de containergigant in het Deurganckdok op de PSA-terminal afgemeerd moeten liggen.

Record

De Edith Maersk breekt niet alleen voor de Antwerpse haven het lengterecord met bijna 30 meter. Met 15.500 standaardcontainers (TEU) is het ook inzake lading een recordschip. De Edith komt overigens binnen het tijvenster binnen met een diepgang van 14,15 meter.

Vermoed wordt dat liefhebbers de scheepsmanoeuvers best kunnen volgen vanuit Doel of Lillo. Bij daglicht kunnen ze het recordschip zien passeren in Vlissingen en ter hoogte van Perkpolder.

PVb

Foto: Supercontainerschip Edith Maersk in 2007 in Zeebrugge.