Harry Potter populairder dan Kuifje

Het jongste en ook laatste filmavontuur van Harry Potter, "Harry Potter And The Deathly Hallows part 2", was het voorbije jaar de meestbezochte film in de bioscopen in ons land. Dat blijkt uit statistieken van de Vereniging van Filmdistributeurs van België. De film trok meer dan 1 miljoen kijkers.

Op de tweede plaats komt Steven Spielbergs Kuifje-verfilming "The Adventures of Tintin", met ongeveer 1 miljoen bezoekers. Nummer drie is "The Smurfs", met zo'n 980.000 bezoekers. De top-vijf wordt vervolledig door "Rien a Declarer" (950.000) en "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" (zo'n 900.000), deel 4 van de piratenavonturen van Johnny Depp als Jack Sparrow.

Het gaat om nationale bezoekersaantallen. Het voorbije jaar scoorden ook de Vlaamse producties bijzonder goed in Vlaamse bioscopen. Absolute koploper was "Rundskop", met ruim 450.000 kijkers. Dat bevestigt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ongeveer half zoveel mensen gingen naar "Code 37" kijken, gevolgd door "Hasta La Vista", met ruim 200.000 bioscoopbezoekers.

2011 was een succesvol bioscoopjaar, luidde het bij de Vereniging van Filmdistributeurs. Het slechte weer in de zomer is één van de verklaringen. Globale cijfers voor het bioscoopbezoek in België zijn nog niet beschikbaar. Keten Kinepolis is beursgenoteerd en publiceert pas volgende maand zijn jaarcijfers.

Foto EPA

Nu in het nieuws