Mechels stadsarchief plaatst ruim 33.000 titels online

De rijke collectie van het Mechels stadsarchief is binnenkort online doorzoekbaar. Het stadsbestuur heeft beslist om aan te sluiten bij A-net.

De Universiteit Antwerpen beheert het A-net en zorgt voor de ontsluiting van de bibliotheken van universiteiten, hogescholen, musea en tal van andere culturele en wetenschappelijke instellingen in Antwerpen en Limburg. Daar komt nu ook de stedelijke erfgoedbibliotheek van Mechelen bij. Die omvat boeken, tijdschriften, kranten en handschriften, in totaal meer dan 33.000 titels.

IJzersterk digitaal geheugen

De voorbije jaren plaatste het stadsarchief de catalogi van bepaalde deelcollecties, zoals de oudere werken voor 1800 en de kranten, reeds online. Met deze tweede stap willen de archivarissen alle collecties volledig opnemen in een nieuwe, digitale catalogus. "Over twee tot drie jaar zou de volledige invoer van alle gegevens een feit moeten zijn. Op termijn willen we dit ook combineren met een nieuw archiefbeheersysteem waardoor we een ijzersterk digitaal geheugen voor de stad kunnen creëren", zegt stadsarchivaris Willy Van de Vijver.

Maar dit is niet het eindpunt: wanneer de openbare bibliotheek in 2018 zijn intrek neemt in het nabijgelegen Predikherenklooster, wil het stadsarchief samenwerken om alle titels van beide instellingen samen aan te bieden via het internet.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio