De Wever over uitspraken Magnette: "Dom en arrogant"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de uithaal van PS-minister Paul Magnette naar de Europese Commissie. "Erg dom", reageerde hij in de marge van een bezoek voor de Brusselse businessclub World Trade Center Association. "De arrogantie dat de PS denkt dat heel Europa het fout heeft, is eigenlijk onaanvaardbaar. Het is niet met beledigingen dat we er zullen geraken".

jatimmermans

Magnette haalde donderdag in de media hard uit naar de budgettaire discipline die de Europese Commissie aan de lidstaten oplegt. Die fnuikt volgens de PS'er de economische groei en duwt de EU in een recessie. Bovendien ontbreekt het de Europese Commissie en bevoegd commissaris Olli Rehn aan de noodzakelijke democratische legitimiteit, oordeelde hij.

"Rehn is de man die onze begroting moet beoordelen", reageerde De Wever verontwaardigd. "Die in zijn gezicht uitlachen, dat doe je toch niet." Volgens hem had Rehn bovendien overschot van gelijk om België met de vinger te wijzen. Hij hoopt dan ook "dat Europa de druk op Di Rupo hooghoudt (...) en dat de roep om hervorming zo luid klinkt dat niemand die nog kan negeren."

Duitsland

Die nood aan hervorming vormde ook de rode draad doorheen De Wevers toespraak voor de bedrijfsleiders. Na een inleiding van MR-buitenlandminister Didier Reynders haalde De Wever meteen het Duitse voorbeeld aan om de nieuwe regering de les te spellen. "Duitsland was de zieke man van Europa, maar met grondige hervormingen heeft het de ziekte overwonnen", klonk het.

Bondskanselier Angela Merkel maakte het verhaal voor De Wever rond. "Zij benadrukte pas nog dat Europa geen 'transfer union' mag worden", aldus de N-VA-kopman. "Diezelfde redenering geldt ook voor België. De 'transfer union' moet stoppen".

Lees ook: Magnette haalt uit naar Europa: "Wie kent Olli Rehn?"

Foto Belga