Magnette haalt uit naar Europa: "Wie kent Olli Rehn?"

PS-minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS) heeft in verschillende media uitgehaald naar de Europese Commissie. Die is "een recessie van vijftien jaar aan het voorbereiden" door de strikte economische politiek die ze de lidstaten oplegt. Nochtans heeft Europa helemaal "geen democratische legitimiteit om dat te doen", aldus Magnette.

ikerremans

De Europese Commissie trok vorige week enkele Belgische begrotingsberekeningen in twijfel. Na dagenlang overleg met eurocommissaris Olli Rehn zag de regering zich verplicht 1,3 miljard euro aan uitgaven tijdelijk te bevriezen, in afwachting van echte maatregelen tijdens de begrotingscontrole van februari.

Gezicht

Magnette pikt die Europese inmenging echter niet zomaar. "Het is niet omdat Europa iets zegt, dat het zo is. We blijven het oneens met hun berekeningen. En we gaan blijven zeggen: Olli Rehn, u vergist zich, de strenge economische politiek die u voert, is niet de juiste."

Bovendien stelt de socialist zich ook vragen bij de democratische legitimiteit van de Commissie. "Wie kent Olli Rehn? Wie heeft ooit het gezicht van Olli Rehn gezien? Wie weet waar hij vandaan komt en wat hij heeft gedaan? Niemand. Terwijl hij zegt hoe wij onze economische politiek moeten voeren."

Scheidsrechter

Amadeu Altafaj, de woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn, is niet echt opgezet met de striemende kritiek van Magnette. "In moeilijke tijden is het altijd makkelijk om de scheidsrechter te bekritiseren en het is ook winstgevend voor een politicus", zei hij donderdagochtend op de VRT-radio.

"De regels zijn regels die zijn goedgekeurd door het Europees parlement en door alle lidstaten. De 3 procent (de grens voor begrotingstekorten, nvdr.) is dus geen dictaat van de Europese Commissie."

Magnette erkent wel dat het Belgische begrotingstekort onder de 3 procent moet. "Maar de marge om te bepalen hoe we dat doen, moet vrij blijven. Vandaag gaat de Europese Commissie te ver met het opleggen van maatregelen. Waarom moeten er wel uitgaven worden geschrapt en mogen er geen nieuwe inkomsten komen?" Bij de begrotingscontrole in februari "zullen we opnieuw een evenwicht zoeken", aldus nog Magnette.

Foto: Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER