Groen kritisch over standpunt federale regering over Congo

De federale regering blijft bij haar standpunt met betrekking tot de Congolese presidentsverkiezingen. Dat hebben vicepremiers Steven Vanackere (CD&V) en Didier Reynders (MR) woensdag gezegd. Dinsdag raakte bekend dat premier Di Rupo Congo heeft gefeliciteerd met de voorbije gecontesteerde presidentsverkiezingen. Volgens oppositiepartij Groen beging de premier daarmee een diplomatieke blunder.

jatimmermans

Op 28 november vonden in Congo zowel presidents- en parlementsverkiezingen plaats. Op de uitslag van de parlementsverkiezingen is het nog wachten tot vrijdag, dat Joseph Kabila zichzelf opvolgt als president is al wel al bekend. Kabila legde intussen ook al de eed af.

Onregelmatigheden

Vanackere en Reynders benadrukken dat Congo nog maar voor de tweede keer democratische verkiezingen heeft gehouden en wijzen op het belang daarvan. "Maar bij de presidentsverkiezingen vonden wel zeer zware onregelmatigheden plaats", geeft Reynders toe. "De verzameling van de resultaten was een ramp."

Dat de Belgische eerste minister contact legt met de Congolese president is "traditie", aldus Reynders. "Dat is altijd zo na de verkiezingen." Ondanks dat contact houdt de regering vast aan haar standpunt: er wordt gewacht op de uitslag van de parlementsverkiezingen, waarna mogelijk een missie naar Congo kan worden gestuurd. "Die moet daar dan alle politieke krachten ontmoeten", aldus Reynders, die benadrukt dat het de juiste keuze was om niet naar de eedaflegging van Kabila te gaan.

Diplomatieke blunder

Eva Brems van Groen noemt de felicitaties van Di Rupo niettemin een diplomatieke blunder. "Premier Di Rupo heeft Kabila weliswaar niet rechtstreeks gefeliciteerd, maar kon natuurlijk wel verwachten dat zijn lof voor de 'Congolese instanties' door Kabila gebruikt zou worden om de legitimiteit van de verkiezingsuitslag te versterken."

Het signaal dat ons land gaf door elke minister weg te houden van de eedaflegging van Kabila gaat volgens Brems nu verloren, "terwijl het met het oog op de bekendmaking van de uitslag van de parlementsverkiezingen toch bijzonder belangrijk is om de druk op de ketel te houden".

"De uitlatingen van Di Rupo zijn ook niet van aard om de ongerustheid en de verontwaardiging bij de Congolezen in ons land te doen afnemen", besluit ze.

Lees ook: Di Rupo feliciteert Congo met verkiezingen

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER