Strafuitvoering, grotere rechtbanken en ICT prioriteiten voor Turtelboom

De uitvoering van de straffen, de vermindering van de gerechtelijke arrondissementen en de informatisering van het gerecht zijn de drie grote prioriteiten van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Ze zegde dat zopas in de Kamercommissie Justitie waar ze haar beleidsnota toelichtte.

jdewit

De beleidsnota Justitie is op enkele paragrafen na hetzelfde als wat in het regeerakkoord over justitie staat. Turtelboom vond dat "zelden een meer ambitieus programma over justitie was neergeschreven", maar in de twee jaar die de minister resten moet ze prioriteiten stellen. "Ik wil de minister van de actie zijn, maar wie de wereld wil hervormen moet dat stap voor stap doen". De minister zal op deze drie vlakken een stappenplan ontwikkelen.

Wat betekenen deze prioriteiten concreet?

1. Strafuitvoering: meer enkelbanden, meer gevangeniscellen en een betere en snellere inbeslagneming van fortuinen die door criminaliteit zijn verdiend.

2. Hervorming van het gerecht: minder en grotere gerechtelijke arrondissementen en meer mobiliteit van de rechters binnen hun hof van beroep. Daarna komen er beheersovereenkomsten met de gerechtelijke arrondissementen, maar die zullen op maat zijn. Wat in het ene arrondissement kan, hoeft niet noodzakelijk in het andere.

3. Informatisering: het Centraal Strafregister zal tegen einde 2012 geïnformatiseerd zijn. Tegelijkertijd komt er onmiddellijk controle op de kosten van vertalers en tolken. Ondertussen ontwikkelt de minister een meerjarenplan voor ICT.

BHV

Over de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zegde de minister dat dit akkoord vanaf volgende week in een technische werkgroep wordt uitgewerkt. De hervorming zal samen met de splitsing van het kiesarrondissement BHV worden gestemd.

Het debat begint nu met een discussie over de Salduzwet.

Wat in de beleidsnota van Justitie staat, leest U op 20.000 veroordeelden hebben nooit één dag straf uitgezeten

JDW

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER