Omzet winterkoopjes vergelijkbaar met die van 2011

Omzet winterkoopjes vergelijkbaar met die van 2011

Omzet winterkoopjes vergelijkbaar met die van 2011

Print
De winkeliers hebben tijdens de eerste week van de winterkoopjes een vergelijkbaar omzetcijfer als in 2011 laten optekenen. Dat melden Comeos en Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zondag. Dat de verwachte meeropbrengst uitbleef, wordt in de eerste plaats toegeschreven aan het stormweer van afgelopen week.

"Dinsdag en donderdag, de dagen waarop het stormde, waren slecht", zegt Peter Vandenberghe van Comeos, de federatie voor de handel en diensten. "Donderdag lag de omzet zelfs 15 procent lager."

"Maar vanaf vrijdag zijn de koopjesjagers toch massaal naar de winkels afgezakt. Zaterdagavond hadden de meeste winkels een resultaat dat gelijk ligt met de wintersolden van vorig jaar. De extra koopzondag zorgt voor enkele winkeliers voor een surplus, maar door de bank genomen is er sprake van een status quo", zegt Vandenberghe.

Optimistisch

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) merkt eenzelfde trend op. "Handelaars hadden op massaal succes gerekend tijdens de eerste koopjesdagen en dat kwam er niet", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Vooral de eerste dagen vielen tegen. Zaterdag en tijdens de koopzondag konden de modehandelaars al betere resultaten optekenen. Maar dat kon de slechte start niet goedmaken."

Voor de komende weken zijn de twee organisaties optimistisch gestemd, vooral omdat de handelaars doorgaans nog meer in de rekken hebben liggen dan vorig jaar. "Je zal dus ook de komende week nog genoeg 'interessante' stukken kunnen vinden", aldus Vandenberghe.