Twee nieuwe ereburgers voor Hoogstraten

Zefa Raeymaekers en Jos Bruurs zijn onlangs uitgeroepen tot ereburgers van de stad Hoogstraten. Deze twee zijn de eerste ereburgers sinds deken Lauwery, en dat is alweer geleden van vóór de fusie in 1977.

Toon Verheijen

Sinds het nieuwe reglement op de gemeentelijke onderscheidingen vorig jaar werd goedgekeurd, zijn er twee voordrachten voor het ereburgerschap van de stad Hoogstraten ingediend. Zo werd mevrouw Zefa Vos-De Loore Raeymaekers als ereburger voorgedragen door Jef Schellekens, voormalig hoofdredacteur van De Hoogstraatse Maand, en Jos Bruurs door Johan Ooms, voorzitter van de Heilig Bloedstichting.

Zefa Raeymaekers, geboren op 11 september 1922 in Retie, was een gedreven journaliste voor onder meer Gazet van Antwerpen en dichteres onder het pseudoniem Rita Reene. Ze was bovendien jarenlang volksvertegenwoordiger voor de CD&V in de Antwerpse Kempen. In deze hoedanigheid heeft zij er mede voor gezorgd dat Hoogstraten sinds 1985 de titel van 'stad' opnieuw mocht voeren. Dit gaf en geeft Hoogstraten een zeker prestige naar de buitenwereld, waarvan we toeristisch en economisch de vruchten plukken.

Jos Bruurs, geboren op 14 juli 1928 in Hoogstraten en er nog steeds woonachtig, heeft zijn sporen dan weer verdiend in het culturele verenigingsleven van Hoogstraten. Hij had vooral een grote invloed op het muzikale leven in en om Hoogstraten. Jos is immers gekend als oprichter van de muziekschool in Hoogstraten, was medestichter van het Madrigaal, medestichter van het Piuskoor, stichter van het kinderkoor Jubilate. Gedurende meer dan 60 jaar was Jos bovendien de vaste organist van de Sint Katharinakerk. In deze hoedanigheid verwierf hij grote faam in de wereld van het orgel. Hij was ook laureaat van het Lemmensinstituut. Maar ook andere facetten van het culturele wezen konden rekenen op zijn interesse en inzet. Zo zetelde hij jarenlang in het plaatselijk bestuur van het Davidsfonds, en was hij medestichter van het VVV in Hoogstraten. Voor al deze aspecten verdient Jos Bruurs de titel van ereburger van de stad Hoogstraten.

De plechtige uitreiking is voorzien op zaterdag 21 januari 2012 om 14 uur in de Sint Katharinakerk.

Toon Verheijen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio