Tot vijftig maanden cel voor smokkelen van Albanezen

Negen leden van een criminele organisatie hebben van de Antwerpse strafrechter donderdag celstraffen van één jaar tot vijftig maanden effectief en boetes tot 33.000 euro gekregen voor mensensmokkel. Ze hadden Albanezen tegen betaling naar Groot-Brittannië gevoerd.

jatimmermans

Albanezen hebben nog steeds een visum nodig om Groot-Brittannië binnen te raken. Een criminele organisatie die vanuit Antwerpen en Groot-Brittannië opereerde, gaf hen valse (Roemeense) papieren en regelde de overtocht.

Al naargelang de prijs werden ze in de laadruimte of in de cabine van vrachtwagens verstopt, of maakten ze de reis met Eurostar, een bus van Eurolines of een Roemeense passagiersbus. De Albanezen betaalden voor het traject tot 5.000 euro.

Drie groeperingen

Het onderzoek naar de organisatie ging in februari 2011 van start en legde drie groeperingen bloot die nauw met elkaar samenwerkten. Zo schoven ze passagiers en valse papieren naar elkaar door.

Uit telefoontaps, zendmastbepalingen, observaties en huiszoekingen bleek dat er veertien transporten georganiseerd werden, waarvan er vier onderschept konden worden. Voor twee transporten sprak de rechtbank hen uiteindelijk vrij. Het aandeel van een tiende beklaagde werd afgesplitst om op latere datum behandeld te worden.

Foto AP

MEER OVER Albanië