Stad en buren vrezen instorting Mechelse krotten

Stad en buren vrezen instorting Mechelse krotten

Stad en buren vrezen instorting Mechelse krotten

Print
Mechelen - De uitvoeringsdiensten van de stad Mechelen hebben woensdag twee voorgevels in de Scheerstraat gestut. Ze maken deel uit van de verkrotte huizenrij die de Grote Markt al decennia ontsiert.
In een van de voorgevels op de hoek met de Frederik de Merodestraat is een arduinen omlijsting gewoon uit de deur gevallen. "Dat voorspelt niet veel goeds. Het gevaar op instorting is reëel. In het belang van de openbare veiligheid hebben wij de gevels gestut. Die kosten zullen wij verhalen op de eigenaar", zegt hoofdingenieur Gust Van Thillo van Openbare Werken. Schepen van Stadsvernieuwing Karel Geys (sp.a): "De eigenaar neemt gigantisch grote risico's. Wij geven hem twee weken de tijd om met een concreet voorstel te komen."

300.000 euro leegstandtaks

Ook de buren vrezen voor een instorting. "Ik onderhandel met de stad over een aankoop of een nieuw project", reageert eigenaar Philippe Vanhoof. Naar eigen zeggen, werd al jaren onderhandeld met tientallen promotoren. "Maar die haken telkens af. De eigenaar heeft een factuur van ruim 300.000 euro leegstandtaksen openstaan. Die heeft hij samen met de gebouwen in één vennootschap gestopt. Zo loopt de kostprijs op tot zo'n 750.000 euro, en dat maakt elk rendabel project onmogelijk", legt de schepen uit.

Vanhoof werd veroordeeld tot het betalen van zijn taksen. Tegen die beslissing ging de man in beroep.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio