Antwerpse doemdenker blijft bij onheilsprofetie voor 2012

Antwerpse doemdenker blijft bij onheilsprofetie voor 2012

Antwerpse doemdenker blijft bij onheilsprofetie voor 2012

Print
Antwerpens bekendste doemdenker, Patrick Geryl, blijft erbij: de mensheid gaat een catastrofe tegemoet in 2012. Op 21 december zullen negen op de tien westerlingen omkomen door natuurrampen. Onze planeet zal die dag geteisterd worden door ongekende aardbevingen en tsunami’s als gevolg van zonnestormen.

“We krijgen ook een algemene nucleaire ‘meltdown’”, zegt Geryl in een reportage over onheilsprofeten op de RTBF. Hij zegt dat het allemaal nog véél erger zal worden dan in de film 2012. Daarin komt nochtans de hele mensheid om, op een paar duizend gelukkigen na, wat toch al niet mis is.

Nu circuleren er diverse doemscenario’s voor 2012. Vaak, ook bij Geryl, draaien die rond de kalender van de Maya’s. Volgens de telling van de verdwenen indianencultuur komt er dit jaar een einde aan een tijdperk van 5126 jaar. Uit een paar oude inscripties in steen zou op te maken zijn dat de Maya’s meenden dat de overgang naar het volgende tijdperk gepaard zal gaan met rampen.

Foute interpretatie

Experts noemen het kras dat de Maya’s zo de toekomst konden voorspellen. Ze stellen bovendien dat het om een foute interpretatie gaat van vooral één stukje tekst dat deels is weggesleten en dat nu met nieuwe technieken beter kan worden gelezen.

De Maya’s wilden volgens de experts alleen zeggen dat een nieuw tijdperk in hun cyclus begint. Er zijn ook wetenschappers die menen dat er fout geteld is en dat het pas over 220 jaar zo ver is.

Geryl

Patrick Geryl, een 56-jarige werkloze laborant die in een flat in Deurne woont, heeft zich nooit laten afschrikken door weerleggingen van wetenschappers. In zijn boeken speculeert hij volop over de toekomst. Via zijn website nodigt hij ‘kandidaatsurvivors’ uit om samen met hem de apocalyps voor te bereiden. Je moet wel 20.000 euro kunnen investeren in overlevingsmateriaal (kleren, tenten, bunkers, gereedschappen...). In Zuid-Spanje en Zuid-Afrika heeft hij toevluchtsoorden gezocht.

Geryl voorspelt ‘doomsday’ in zijn boek De profetie van Orion. Op de cover staat de Brusselse ingenieur Gino Ratinckx vermeld als coauteur. “Maar ik heb er niet aan meegewerkt”, zegt die. “Ik heb met Geryl opzoekingen gedaan in Egypte. Hij heeft mijn naam en een paar van mijn theorieën gebruikt, maar helemaal verkeerd.” Ratinckx vindt dat Geryl moet ophouden met zijn praktijken. “Hij dreigt kwetsbare mensen te manipuleren en zwaar op kosten te jagen.”

Patrick Geryl was gisteren niet bereikbaar.

Dirk Hendrickx

Foto: Photo News

MEEST RECENT