Winkelcentrum Uplace kost Vlaamse regering 60 miljoen euro

Het wordt steeds duidelijker dat Uplace, een van de drie veelbesproken shoppingcentra die in of vlakbij Brussel zijn gepland, ook gevolgen zal hebben voor de Vlaamse begroting. Geschat wordt dat het shoppingcenter de Vlaamse regering 60 miljoen euro zal kosten. Maar nog niet alle kosten zijn bekend, schrijft een krant van De Persgroep vrijdag.

jatimmermans

De ontwikkelaar van het project in de schaduw van het viaduct van Vilvoorde heeft een zogenaamde Brownfieldconvenant afgesloten met de Vlaamse regering. In dat convenant, een overeenkomst tussen de overheid en een privé-ontwikkelaar om sterk verontreinigde bedrijfsterreinen een nieuwe bestemming te geven, zijn ook afspraken gemaakt over onder meer de toegankelijkheid van het shoppingcenter.

Zo moet er een bijkomend op- en afrittencomplex komen op de Brusselse ring. Er is ook een aansluiting gepland op de Woluwelaan, die vlak naast het project loopt, en een voetgangersbrug naar de dorpskern van Machelen, even verderop.

56 miljoen euro

Volgens informatie die aan de Vlaamse regering is verschaft, loopt de kostprijs van die werken voor het Agentschap Wegen en Verkeer op tot meer dan 56 miljoen euro. Uplace zelf stelt bijna twaalf miljoen ter beschikking, onder meer voor de aanleg van de voetgangersbrug.

Daarnaast zal De Lijn vanaf 2015 jaarlijks 2,5 miljoen euro moeten betalen voor pendelbussen naar Uplace en heeft de Vlaamse regering een centrummanager beloofd om het commercieel centrum van Vilvoorde te versterken. Het advies over de 220.000 euro subsidie die daarvoor wordt uitgetrokken, is gevraagd aan de Inspectie van Financiën.

Belga

Vastgoed

Jobs in de regio