Turks leger doodt 'per ongeluk' 35 Koerdische boeren

Bij de aanval van de Turkse luchtmacht zijn aan de grens met Irak 35 mensen om het leven gekomen, zo blijkt uit de dodenbalans van het gouverneurschap van de Turkse provincie Sirnak. Volgens het Turkse leger ging het om een aanval tegen Koerdische rebellen, maar werd per ongeluk een groep onschuldige boeren getroffen.

jrosquin

Volgens een eerste mededeling van het Turkse leger had de luchtmacht woensdagavond een groep rebellen van de separatistische Koerdische beweging PKK gebombardeerd. Die zouden geprobeerd hebben Turkije binnen te komen om aanslagen te plegen, luidde het. Enkele uren nadien moesten Turkse instanties erkennen dat ze zich vergist hadden en de boeren verkeerdelijk hadden aangezien als Koerdische rebellen.

"De zone waarin de feiten zich afspeelden is die van Sinat-Haftanin, in het noorden van Irak, waar geen burgers wonen en waar zich de basissen van de terroristische organisatie PKK bevinden", stond in de eerste mededeling van het Turkse leger.

"Beweging naar de grens"

De Turkse legervliegtuigen hebben de zone die "regelmatig gebruikt wordt" door de rebellen, hevig gebombardeerd nadat drones in de loop van de nacht "een beweging naar onze grens" hadden vastgesteld, klonk het verder.

Volgens de Koerdische media zijn Koerdische dorpelingen het slachtoffer geworden van de aanval in het zuidoosten van Turkije, aan de grens met Irak. Plaatselijke veiligheidsmensen verklaarden dat de slachtoffers benzine en suiker smokkelden.

Foto Reuters Lokale bewoners verzamelen rond de lichamen van de slachtoffers