"N-VA krijgt te weinig, De Wever te veel aandacht in de media"

N-VA krijgt te weinig, De Wever te veel aandacht in de media

"N-VA krijgt te weinig, De Wever te veel aandacht in de media"

Print
De media-aandacht voor politieke partijen en politici verschilt soms sterk van het verkiezingsresultaat. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, na analyse van tienduizenden nieuwsitems van het voorbije jaar.

Enric Junqué de Fortuny en Tom De Smedt van de faculteiten Toegepaste Economische Wetenschappen en Letteren en Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen analyseerden 68.000 nieuwsberichten op de websites van de Vlaamse kranten doorheen de politieke crisis. Hierbij werd onder meer gekeken naar het aantal artikels per partij en politicus.

N-VA

Uit de resultaten blijkt dat de aandacht voor bepaalde partijen en personen sterk verschilden van het kiesresultaat, in tegenstelling tot wat intuïtief verwacht zou worden. De N-VA kwam bijvoorbeeld terug in 25 procent van alle opgenomen nieuwsberichten, hoewel de partij 29 procent van de stemmen bekwam.

Ook over het Vlaams Belang werd minder geschreven in vergelijking met het aantal stemmen. Bij CD&V, sp.a en Open Vld gebeurt het tegenovergestelde.

Politici

Wat het aantal voorkeurstemmen betreft, werd er meer over Bart De Wever bericht dan hij stemmen kreeg. Eenzelfde overbelichting zien we bij Johan Vande Lanotte, terwijl Filip Dewinter en Marianne Thyssen dan weer minder aandacht kregen in vergelijking met hun stemresultaat.

MEEST RECENT