"Spanningen in Israël zijn geen aanleiding voor incidenten in Antwerpen"

De religieuze spanning in Israël loopt op nadat ultraorthodoxe Joden een achtjarig meisje hebben bespuwd omdat ze “niet zedig genoeg gekleed was”. Moeten we in Antwerpen ook vrezen voor zulke incidenten?

drombouts

Het antwoord is nee, zegt Terry Davids van het magazine Joods Actueel. “De ultraorthodoxe joden die dit extremisme prediken, gaan rechtstreeks in tegen de geest van het joodse geloof. Een religieuze Jood praktiseert zijn geloof zonder het aan iemand anders op te leggen. Deze extremisten zijn gespuis, ik noem ze de Taliban van het jodendom.”

Ook in Antwerpen wonen heel wat ultraorthodoxe joden, maar zij staan volgens Davids los van de radicale groep die voor opschudding zorgt in Israël. “Naast de orthodoxe joden, die onder andere een keppeltje dragen en koosjer eten maar zich wel ‘modieus’ kleden, zijn er de ultraorthodoxe joden.

Dat zijn de mensen die zich in het zwart kleden en altijd een zwarte hoed dragen. In Antwerpen wonen ongeveer 20.000 orthodoxe Joden, van wie een 2000 à 3000 ultraorthodox zijn. Orthodoxe joden zijn vroom, ultraorthodoxe joden zijn zéér vroom. Maar ze zijn niet extremistisch. Integendeel: de hele gemeenschap veroordeelt de daden van die Israëlische groepering.”

Nochtans botst het ook bij ons soms tussen joden en niet-joden. Sommige ultraorthodoxe joden weigeren bijvoorbeeld naast een niet-gelovige vrouw te zitten. “Een joodse man zal inderdaad niet naast een andere vrouw dan de zijne zitten”, antwoordt Davids.

“Maar in principe mag hij nooit eisen dat de vrouw opstaat. Als hij dat wel doet, is hij gewoon onbeschoft. Er zijn in elke gemeenschap fanatiekelingen, maar in Antwerpen gaat dat om een kleine minderheid. De groep extremisten die het meisje bespuwde in Israël telt overigens ook niet meer dan een paar tientallen leden.”

DVD

Archieffoto Bob Van Mol

MEER OVER Israël

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio