Nieuwe aantijgingen tegen Roger Vangheluwe: "Klopt niets van"

Nieuwe aantijgingen tegen Roger Vangheluwe: Klopt niets van

Nieuwe aantijgingen tegen Roger Vangheluwe: "Klopt niets van"

Print
“Er klopt niets van.” Met die zin weerlegt Guy Rabaut, voorzitter van Huize Godtschalck in Loker (Heuvelland), nieuwe getuigenissen in Humo van seksueel misbruik door Roger Vangheluwe.

Begin jaren negentig kwam hij er vaak, de voormalige bisschop van Brugge. In Huize Godtschalck, een opvangtehuis waar (probleem)jongeren werden heropgevoed, was hij graag gezien. Samen met zijn huishoudster Astère, die zelf lang in de instelling had gewerkt. Het weekblad Humo zou met een aantal exmedewerkers hebben gesproken. De kinderen in de instelling gingen geregeld op vakantie in het bisdom bij Vangheluwe en de zuster.

Handtastelijk

“Als de bisschop in de leefgroepen rondhing, stond zijn hele houding me niet aan”, vertelt een van de exmedewerkers anoniem in Humo. “Hij ging té intiem met de kinderen om. Hij haalde ze aan, gaf ze een aai, knuffelde ze en nam ze op zijn schoot. We zagen dat hij te dicht bij de kinderen stond, maar we hebben nooit aan pedofilie gedacht.”

“We konden ook nergens terecht met onze bedenkingen”, zegt een slachtoffer. “Ook niet bij onze ouders. Het was beter om te zwijgen. De handtastelijkheden van Vangheluwe waren taboe.”

Vreemd

De directeur van Huize Godtschalck is verbaasd. “Vangheluwe moest vorig jaar ontslag nemen als bisschop van Brugge, toen bekend werd dat hij zijn neef had misbruikt. Wij waren toen wel erg ongerust, dat geef ik toe. Maar we hebben meteen kunnen spreken met een van de jongeren die geregeld op vakantie gingen in het bisdom. Hij heeft nooit een klacht ingediend of iets vreemds gemeld. Ook de andere kinderen niet. Ik vind het dan ook vreemd dat Humo nu uitpakt met verhalen van ex-medewerkers.”

WB

.

Nu in het nieuws