Minder verkeersongevallen onder invloed van druggebruik

In 2010 hebben de lokale politiekorpsen in ons land 136 verkeersongevallen met lichamelijk letsel geregistreerd waarbij de bestuurder onder invloed was van drugs. Dat zijn er minder dan in 2007 (143), 2008 (148) en 2009 (144). Dat blijkt uit het antwoord dat Peter Logghe (Vlaams Belang) ontving op een schriftelijke parlementaire vraag. Het antwoord werd nog verstrekt door gewezen minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V).

jatimmermans

Bij deze ongevallen in 2010 vielen 3 doden, 30 zwaargewonden en 155 lichtgewonden. In de periode 2007-2010 beliep het dodental bij deze ongevallen in totaal 18, het aantal zwaargewonden 141 en het aantal lichtgewonden 657.

Volgens De Clerck zijn de cijfers een sterke onderschatting van het probleem, vermits slechts in een beperkt aantal verkeersongevallen een drugtest wordt afgenomen. Dit gebeurt enkel indien er overduidelijke vermoedens zijn van druggebruik en de bestuurder medisch in staat is de test te ondergaan.

Cannabis

De voormalige staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe stelde op basis van onderzoek eind vorig jaar nog dat het percentage bestuurders in ons land dat onder invloed van cannabis (4 procent) rijdt nauwelijks kleiner is dan het percentage onder invloed van alcohol (5,3 procent). Eén procent rijdt onder invloed van cocaïne en opiaten en 0,8 procent gebruikt amfetamines.

Uit nog een ander recent onderzoek blijkt volgens De Clerck dat 3,6 procent van de bevolking verklaart te rijden onder drugs. Dit percentage loopt op tot 15 procent bij jongeren en 85 procent bij drugsverslaafden.

Belga

Foto Jeffrey Gaens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER