Pluim ter waarde van 2000 euro voor Nathalie De Pessemier van KunST+ vzw

KunST+ vzw biedt kunstenaars met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om hun artistieke talenten te ontplooien. Mede-initiatiefneemster Nathalie De Pessemier werd door de ATV-kijkers gelauwerd.

Jaarlijks reikt de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met tien Vlaamse regionale tv-omroepen per zendgebied een pluim uit.

Inge Kerremans

Een persoon die zich met veel energie en creativiteit inzet voor anderen wordt zo in de spotlights gezet. De ATV-kijkers sms'ten massaal, uiteindelijk kreeg Nathalie De Pessemier de meeste stemmen. De Pluim - waaraan een geldprijs van 2000 euro verbonden is - werd zo de hare.

Een erkenning die niet zijzelf maar het volledige team van begeleiders toekomt, corrigeert Nathalie De Pessemier heel bescheiden. Zij richtte samen met Alec Nierinck de vzw KunST+ op. Nathalie neemt het organisatorische luik voor haar rekening, Alec het pr-gedeelte. Met een atelier aan de Sint-Jorispoort als uitvalsbasis wil dit privé-initiatief personen met een verstandelijke beperking de kans geven hun artistieke gedrevenheid en aanleg verder te ontwikkelen.

De vzw werd een jaar geleden opgericht, instellingen en dagcentra voor personen met een handicap werden gecontacteerd. "Zij hebben zelf wel een crea-atelier, maar voor personen die op artistiek vlak erg gedreven zijn, is er geen mogelijkheid om vooruit te komen. We legden hen uit dat die personen voortaan bij ons terecht kunnen", legt Nathalie De Pessemier uit. Bij KunST+ worden die personen gesteund en begeleid in hun kunstenaarschap. Per twee is er telkens één begeleider.

Artistieke uitdaging

"Op het vlak van begeleiders zijn we erg kieskeurig, ze moeten telkens een meerwaarde betekenen op artistiek vlak. Ofwel volgden ze een kunstopleiding, ofwel zijn autodidact, maar steeds zijn ze ook zelf kunstenaar."

Die begeleiders geven de kunstenaars de vrijheid om hun talent te ontplooien, maar ook krijgen ze van hen dat noodzakelijke duwtje om hun werk steeds tot iets boeiend te maken. "De kwaliteit van de werken die ze hier maken, staat ver boven wat ze alleen of in het crea-atelier van hun instelling zouden kunnen realiseren. De dynamiek die in het atelier heerst, draagt er ook toe bij dat ze artistiek worden uitgedaagd."

Die aanpak, in combinatie met de erkenning van hun artistieke talenten heeft een enorme invloed op deze mensen. "Niet alleen wij, maar ook hun ouders en begeleiders stellen dit vast. Velen zijn opengebloeid, op veel meer vlakken dan alleen het artistieke. Zo is er een meisje dat door de vrijheid en waardering die ze hier krijgt, assertiever is geworden. In de instelling waar ze verblijft durft ze nu bijvoorbeeld ook nee te zeggen."

KunST+ vzw is in grote mate afhankelijk van subsidies van privésponsors. Slechts een klein gedeelte wordt gedekt door een subsidie.

Ruben Aerts

Info: 0497-66.20.96, kunstplus@skynet.beCITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio