Zes actievoerders opgepakt tijdens Antwerpse gemeenteraad

Print
De zitting van de Antwerpse gemeenteraad is maandagavond een kwartier lang geschorst nadat enkele demonstranten van 'Occupy Antwerp' een slogan ontvouwden en flyers in de raadszaal gooiden. Zes actievoerders werden na een waarschuwing van burgemeester Patrick Janssens (sp.a) door de politie verwijderd en opgepakt.

Het is al de tweede maal op rij dat een dergelijk incident plaatsvindt tijdens de maandelijkse gemeenteraad. De demonstranten hadden hun actie op voorhand aangekondigd. Burgemeester Janssens waarschuwde er bij het begin van de gemeenteraad dan ook voor dat al wie de zitting zou verstoren -het reglement volgend- eerst een waarschuwing zou krijgen en vervolgens bij volharding zou verwijderd en opgepakt worden. Janssens uitte echter openlijk de vrees dat dat laatste net de bedoeling van de actievoerders was.

De slogan die de leden van 'Occupy Antwerp' ontvouwden, riep op tot "echte democratie". Concreet was de actie een gevolg van de discussie rond de kap van 96 lindebomen op de De Keyserlei in november. Tijdens de gemeenteraadszitting van 21 november waren enkele rumoerige actievoerders al eens opgepakt en dat tafereel herhaalde zich maandag opnieuw.

Het was overigens niet de enige demonstratie die maandagavond aan het Antwerpse stadhuis plaatsvond. Leden van het pas opgerichte 'Antwerp Youth Break Out' deelden voor aanvang van de gemeenteraad immers flyers uit waarin ze hun beklag deden over het in hun ogen slechte jeugd- en jongerenbeleid van de stad. Ze hadden het onder meer over de hoge jongerenwerkloosheid en het magere aanbod voor minder kapitaalkrachtige jongeren.

Later tijdens de gemeenteraadszitting stelde Groen!-raadslid Freya Piryns zich ernstige vragen bij dit "overdreven hardhandig politie-optreden". Volgens Piryns hadden de actievoerders enkel de bedoeling om hun boodschap duidelijk te maken en waren ze niet agressief.

Bekijk hier een video van de arrestatie

Beluister een audiofragment met commentaar van onze politiek journalist Lex Moolenaar:

Belga

Foto Bert Hulselmans