Milquet duldt geen geweld of plunderingen in Matongewijk

Naar aanleiding van de rellen in de Brusselse Matongewijk heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet maandag overleg gepleegd met alle betrokken overheden. Op dat overleg werden alle aangekondigde veiligheidsmaatregelen bevestigd. De minister herhaalde dat geweld en plunderingen niet getolereerd mogen worden.

jatimmermans

In de Matongewijk is het al meer dan een week onrustig. De spanningen en incidenten hebben te maken met de uitslag van de stembusgang in Congo. Afgelopen weekend liep een anti-Kabila-betoging uit de hand en werden tientallen mensen opgepakt voor onder meer ordeverstoring en vandalisme.

De gemeente Elsene vaardigde al een samenscholingsverbod uit en de politie kondigde aan dat ze haar aanwezigheid zou opvoeren. Die afspraken werden maandag op het overleg met Milquet herbevestigd. "Een zeer omvangrijke politiemacht zal gedurende de hele week op de been gebracht worden om de veiligheid te garanderen en te vermijden dat het geweld om zich heen grijpt", zo stelt Milquet in een persbericht.

De cdH-minister herhaalt haar verontwaardiging over de gewelddaden, het vandalisme en de vernielingen van de jongste dagen. "Natuurlijk is vreedzaam manifesteren een klassieke democratische praktijk. Maar van een toegelaten manifestatie profiteren om amok te maken en te plunderen is onaanvaardbaar en noopt tot een stevige politionele en justitiële repliek", aldus Milquet.

Belga

Foto Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER