Evi Van Acker krijgt Vlaams Sportjuweel 2011

Evi Van Acker krijgt Vlaams Sportjuweel 2011

Evi Van Acker krijgt Vlaams Sportjuweel 2011

Print
Zeilster Evi Van Acker is de laureate van het Vlaams Sportjuweel 2011, een prijs van de Vlaamse Gemeenschap, die wordt toegekend aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. De prijs kan maar één keer in een carrière gewonnen worden. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Cédric Van Branteghem.

De 26-jarige Oost-Vlaamse eindigde zondagavond achter Kim Clijsters op de tweede plaats in de verkiezing 'Sportvrouw van het Jaar', maar amper een dag later schoot ze in het Brusselse Kaaitheater wel de hoofdvogel af.

Van Acker heeft dan ook een schitterend jaar achter de rug. In de internationale regatta's eindigde ze in de Laser Radial-klasse bijna nooit buiten de top drie en dat werd beloond met een tweede plaats in de Wereldbeker. In het Finse Helsinki werd ze voor de derde keer in haar carrière Europees kampioene, op het WK in het Australische Fremantle moest ze vrede nemen met zilver en de wereldtitel aan de Nederlandse Marit Bouwmeester laten. Ze verzekerde zich echter van deelname aan de Olympische Spelen van volgende zomer in de Britse hoofdstad Londen.

"Eindelijk een keer op de eerste plaats"

Evi Van Acker was zeer blij over het behalen van het Vlaams Sportjuweel 2011. "Eindelijk een keer op de eerste plaats", reageerde ze. "Het was toch wel het jaar van de tweede plaatsen. In de Wereldbeker en op het WK moest ik vrede nemen met zilver en zondag zag ik tijdens het Sportgala de trofee 'Sportvrouw van het Jaar' naar Kim Clijsters gaan. Maar nu is het aan mij en ik ben dan ook enorm trots dat ik deze onderscheiding in ontvangst mag nemen. Het is ongetwijfeld de mooiste trofee die ik ooit gewonnen heb." 2012 wordt met onder andere de Olympische Spelen een erg belangrijk jaar. Van Acker behoort in haar categorie tot de absolute wereldtop en wil in Londen beter doen dan haar achtste plaats op de Spelen in Peking. "In 2008 was ik lang ziek geweest en had ik een enorm slechte voorbereiding achter de rug. Na mijn ziekte wou ik te snel terug op topniveau presteren omdat de verwachtingen hooggespannen waren, maar ik was er fysiek en mentaal helemaal niet klaar voor. Deze keer bekijk ik het dag per dag en momenteel zit Londen nog maar in het achterhoofd. Vanaf mei start de voorbereiding in Weymouth en dan moeten we er helemaal voor gaan. Maar zelfs met de beste voorbereiding blijven de Spelen een momentopname."

Belga

Foto Reuters

Meer sportnieuws