Ademloos: "Leid verkeer af zoals tijdens werken Antwerpse Ring"

Niets doen is geen optie, stelt Ademloos. Daarom schuift de actiegroep het urgentieplan MUSAR naar voor dat onder meer verkeer afleidt ver voor Antwerpen en dat trajectheffing invoert waar mogelijk. Ademloos en stRaten-generaal lichtten maandag in het kader van de kennisgevingsprocedure van het Plan-Milieueffectenrapport (Plan-MER) hun standpunt toe.

jatimmermans

Ademloos blijft achter het Meccano-voorstel van stRaten-generaal staan, maar schuift voor de korte termijn MUSAR naar voor: een 'Medisch Urgentieplan Sanering Antwerpse Ring'. "Niets doen is geen optie", stelt de actiegroep. "Hiermee handhaaft men gewoon de files, de slechte lucht, het overdadige lawaai. Volgens ons kan dit op drie jaar tijd minstens met 75 procent verminderd worden." MUSAR leidt het vrachtverkeer af zoals tijdens de grote werken op de Antwerpse Ring: met alternatieve routes die vanaf Luik, Rijsel en Nederland worden aangegeven.

Trajectheffing

Ademloos pleit er voorts voor meteen "alle trajectheffing die Europa toelaat" in te voeren. "We moeten niet iedere vrachtwagen evenveel laten betalen", vindt voorzitter Wim Van Hees. "Europa laat dat toe - ook in Duitsland betaal je naargelang waar je op welk moment rijdt met je vrachtwagen - maar in Vlaanderen ontbreekt het aan fantasie en durf", luidt het.

stRaten-generaal schuift in zijn bezwaarschrift zijn Meccano-tracé naar voor als alternatief. De actiegroep wijst erop dat dat al opgenomen is in de kennisgevingsnota, maar niet in zijn volledige vorm en dat geeft volgens stRaten-generaal een vertekend beeld. De actiegroepen verwachten het uiteindelijke plan-MER-rapport eind 2012.

Belga

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring