Zuster en schoonbroer Kim Jong-Il krijgen sleutelrol bij opvolging

Zuster en schoonbroer Kim Jong-Il krijgen sleutelrol bij opvolging

Zuster en schoonbroer Kim Jong-Il krijgen sleutelrol bij opvolging

Print
De zus en de schoonbroer van Kim Jong-Il (foto) krijgen in principe een sleutelrol bij de opvolging van de overleden Noord-Koreaanse leider door zijn jongste zoon, Kim Jong-Un. Dat menen analisten.

Jang Song-Thaek, de man van Kim Kyong-Hui, de enige zus van Kim Jong-Il, zal normaal de erfopvolging verzekeren en ervoor zorgen dat Kim Jong-Un geïnstalleerd wordt in zijn nieuwe functie als leider van de enige communistische dynastie ter wereld. Jang is 65 en won aan invloed na de beroerte waarvan Kim Jong-Il in 2008 het slachtoffer werd.

In 2004 was hij nog in ongenade gevallen wegens vermoedelijke corruptie. In een staalfabriek moest hij een "heropvoedingsprogramma" ondergaan.

Toezichthouder

Zijn vrouw Kim Kyong-Hui heeft altijd in hoge kringen vertoefd. Ze is minister van Industrie en werd in september 2010 nog gepromoveerd tot viersterrengeneraal. Andere hoge functionarissen van het leger en de Koreaanse Arbeidspartij zouden tijdens een overgangsperiode ook de jonge Jong-Un ondersteunen. Maar volgens waarnemers van de Noord-Koreaanse politiek zal Jang in eerste instantie de rol van toezichthouder op zich nemen en de zaken bestieren.

Een militaire staatsgreep in de onmiddellijke toekomst achten de analisten uitgesloten.

Foto: EPA

.

Nu in het nieuws