Jongste zoon Kim Jong-Il benoemd tot "grote opvolger"

De Noord-Koreaanse media hebben Kim Jong-Un zeer officieel omschreven als de "grote opvolger" van de zaterdag overleden leider Kim Jong-Il. Er is weinig geweten over de nieuwe Noord-Koreaanse voorman want praten over de familie van Kim Jong-Il was taboe.

jrosquin

"Aan de voorposten van de Koreaanse revolutie bevindt zich nu Kim Jong-Un, grote opvolger van de revolutionaire zaak van de Juché en opmerkelijk leider van onze partij, ons leger en ons volk", meldde het officiële Noord-Koreaanse persbureau, de gebruikelijke propagandaterminologie hanterend.

Juché

De Juché slaat op de ideologie die is uitgedacht door de stichter van de Democratische Volksrepubliek Korea, Kim Il-Sung, vader van Kim Jong-Il en grootvader van Kim Jong-Un.

"Het leiderschap van Kim Jong-Un is een zekere garantie om ons ervan te verzekeren dat de revolutionaire zaak van de Juché generaties wordt meegedragen, een door Kim Il-Sung gelanceerde zaak en tot victorie geleid door Kim Jong-Il", zo luidde het.

Het communistische regime heeft de bevolking opgeroepen Kim Jong-Un te steunen en loyaal te blijven.

Benoemingen

Na berichten van de inlichtingendiensten dat Kim Jong-Il in 2008 een beroerte had gekregen, was er hevige speculatie over wie hem zou opvolgen. Een antwoord leek te komen toen Kim Jong-Il op een bijeenkomst van de regerende partij in september 2010 zijn derde en jongste zoon op hoge posten benoemde: viersterrengeneraal en posities binnen de Koreaanse Arbeidspartij. Die benoemingen waren dezelfde als degene waarvan Kim Jong-Il genoot vooraleer hij in 1994 zijn vader opvolgde.

Volgens het Russische parlementslid Leonid Kalasjnikov is de nieuwe leider "voorbereid" en "onderlegd".

Foto EPA

MEER OVER Noord-Korea