Bootje met opvarenden opgemerkt bij gezonken Russisch boorplatform

Bootje met opvarenden opgemerkt bij gezonken Russisch boorplatform

Bootje met opvarenden opgemerkt bij gezonken Russisch boorplatform

Print
Reddingswerkers hebben een bootje opgemerkt met daarin een vijftiental mensen die overlevenden zouden kunnen zijn van het zinken van een boorplatform zondag ter hoogte van het eiland Sachalin, zo heeft de eigenaar van het platform bekendgemaakt.

"Een vliegtuig heeft een reddingskano opgemerkt met ongeveer 15 mensen. Of ze dood of levend zijn is echter niet duidelijk", zei directeur Joeri Melikhov van het staatsbedrijf AMNGR tijdens een briefing in Moermansk.

Aan de zoektocht naar overlevenden namen vier schepen, een AN-74 vliegtuig en twee helikopters deel, aldus het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

De Kolskaja kapseisde en zonk terwijl het tijdens een zware storm werd gesleept. Er loopt een onderzoek, overlevenden worden later op de dag ondervraagd.

Nog volgens Novosti zijn het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften en de slechte weersomstandigheden de meest waarschijnlijke oorzaken van het ongeluk dat al aan zeker 16 mensen het leven heeft gekost.

Volgens de zakenkrant Kommersant mocht ongeveer de helft van de opvarenden van het platform daar niet zijn volgens de regels. Het zou gaan om ingenieurs, hun assistenten en bijvoorbeeld ook kraanoperatoren. Volgens de voorschriften zouden enkel de kapitein en een minimale bemanning aan boord mogen zijn.

De Kolskaja is in 1985 in Finland gebouwd en werkte voor energiegigant Gazprom. Er kunnen tot 102 opvarenden zijn. Het platform is 69 meter lang en 80 meter breed. Het kan tot 3.500 meter diepte naar olie boren.

Archieffoto

.

Nu in het nieuws