Minder ongeregeldheden door meer controles op kerstmarkt

Minder ongeregeldheden door meer controles op kerstmarkt

Minder ongeregeldheden door meer controles op kerstmarkt

Print
Antwerpen - Ach de kerstmarkt. Gezellig, relaxed, een beetje van dit, een beetje van dat. Helemaal anders dan de kerstmarkt anno 2007, toen comazuipen en vechtpartijen bijna dagelijkse kost waren. Een actieplan heeft wel degelijk gewerkt.

Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen, klinkt als een tevreden man als we hem vragen de kerstmarkt te overschouwen. “In 2007 staken er een aantal nare trends de kop op”, zegt hij. “Op de kerstmarkt doken plots comazuipende jongeren op en geregeld gingen bezoekers met elkaar op de vuist. En zulke dingen horen uiteraard niet bij de sfeer van een kerstmarkt.”

“Daarom heeft het stadsbestuur toen een aantal maatregelen genomen. We hebben in de eerste plaats gezorgd voor meer diversiteit in het aanbod. In 2007 verkochten nog bijna alle kraampjes eten en drinken. Nu verkoopt nog maar een kwart eten en drinken.” In de andere vind je mutsen, geschenkjes, handwerk en andere spulletjes.

Verschillende straten

“Bovendien", zegt Delechambre, “is de kerstmarkt nu verspreid over verschillende straten. De hinder vanzelfsprekend dus ook. En ten slotte houdt de politie ook strenger toezicht. De politie is zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig.”

Dit weekend kreeg een kraamhouder die zich niet aan de regels hield een GAS-boete in één kraampje werd ingebroken door jongeren. Zij werden gepakt en moesten de diepgevroren hamburgers vergoeden.

Er is ook één wildplasser beboet, de muziek op de schaatsbaan moest stiller worden gezet en drie mensen die met een glazen fles over de kerstmarkt liepen, mogen ook een pv in de bus verwachten.

Op 24 en 25 december, traditioneel de drukste dagen, voert de politie haar patrouilles nog op.

DVD, SyMa

Dirk Kerstens

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio