Onrust over komst van omstreden Saudische imam naar Antwerpen

Mohamed Al-Arifi, een imam uit Saudi-Arabië, wordt door het Vlaams Comité voor Ex- Moslims een haatprediker genoemd maar komt in Antwerpen spreken over een harmonieuze samenleving en geld inzamelen voor Music For Life. Wat is nu waar? “Iedereen is welkom om te komen luisteren”, klinkt het.

jrosquin

Donderdag organiseert de Antwerpse moslimorganisatie Al-Mawada een conferentie over hoe moslims en niet-moslims in West-Europa harmonieus kunnen samenleven. “Moslims moeten nog veel meer actief deelnemen aan onze samenleving, nog veel meer hun stem laten horen. Niet zozeer als moslim, maar als Belg”, vindt Said El Kaouakibi, de voorzitter van Al-Mawada.

Al-Mawada organiseert zo’n tien events per jaar, waaronder lezingen en concerten. Meestal vinden die plaats in culturele centra of andere zalen, maar donderdag vindt de conferentie plaats in moskee Al- Moslimine, in Antwerpen-Noord. Publiekstrekker is de Saudische imam en tv-figuur Mohamed Al-Arifi, socioloog en islamdeskundige.

“Hij is het best geplaatst om over het samenleven van moslims en niet-moslims te spreken”, zegt Said. Volgens hem komt Al-Arifi altijd op voor de zwakkeren in de samenleving en voor meer burgerparticipatie.

Al-Arifi spreekt Arabisch, maar alles wordt in het Nederlands vertaald. In mei 2008 was Al-Arifi al in Antwerpen. Dat leidde tot nogal wat commotie. De politie was toen bij de lezing aanwezig en volgde de simultane vertaling.

“Alles verliep rustig, en de politie moest concluderen dat Al-Arifi een heel gematigde spreker is”, zegt Said. “Ik vind hem liberaal en feministisch.”

Salafistische jihadist

Dat vindt het Vlaams Comité voor Ex-Moslims van Peter Velle totaal niet. “Al-Arifi is een salafistische jihadist (een aanhanger van de fundamentalistische islam, red.) die aanzet tot terrorisme. Hij steunt de radicale islamisten in onder meer Tunesië, verspreidt jodenhaat en vindt dat mannen hun vrouw moeten slaan.” Velle staaft zijn conclusies met YouTube- filmpjes waarin Al-Arifi aan bod komt.

SyMa

Beeld: Al-Arifi op een YouTubefilmpje tijdens een toespraak

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio