Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il is overleden

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is zaterdag overleden. Dat werd maandag bekendgemaakt op de staatstelevisie, in een emotionele aankondiging.

Volgens de presentator, gekleed in het zwart, was de president zowel fysiek als mentaal overwerkt. Jong-Il overleed zaterdag om 00.30 uur Belgische tijd aan een "ernstig hartinfarct en een hartaanval" in zijn gepantserde luxetrein buiten de hoofdstad Pyongyang, zo heeft het officiële Noord-Koreaanse persbureau KNCA maandag gemeld.

Kim Jong-il is pas 69 jaar geworden, maar waarnemers menen dat de man al jaren ziek was. In 2008 bleef hij maandenlang uit beeld na een beroerte. Op 28 december wordt hij begraven.

Kim Jong-Un

Noord-Korea is één van de meest gesloten landen ter wereld. Verwacht wordt dat het overlijden van de president heel wat inwoners zal schockeren.

Zijn jongste zoon, Kim Jong-Un (rechts naast zijn vader op foto), is aangeduid als de volgende president, zo maakten de staatsmedia maandag bekend. Jong-Un is nog geen 30 jaar oud. De staatsmedia hebben de bevolking opgeroepen hem als hun nieuwe leider te erkennen.

Lees ook: Zuster en schoonbroer Kim Jong-Il krijgen sleutelrol bij opvolging

De zus en de schoonbroer van Kim Jong-Il krijgen in principe een sleutelrol bij de opvolging van de overleden Noord-Koreaanse leider door zijn jongste zoon. Dat menen analisten.

Lees ook: Jongste zoon Kim Jong-Il benoemd tot "grote opvolger"

Zuid-Korea in staat van paraatheid

Zuid-Korea besliste meteen om zijn leger in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Beide landen zijn officieel, sinds de gevechten tussen 1950 en 1953, nog steeds in oorlog.

De VS hebben meteen laten weten dat zij de situatie "van nabij" volgen, in uitgebreid contact staan met de "bondgenoten" Zuid-Korea en Japan, en dat Washington "stabiliteit" op het Koreeanse schiereiland wenst. President Barack Obama is zondagavond laat van het overlijden verwittigd.

China betuigt medeleven

Als één van de weinige bondgenoten van Noord-Korea heeft China maandag zijn "diep medeleven" betuigd na de dood van Kim Jong-Il, zo heeft het officiële Chinese persbureau maandag gemeld.

De invloed van de Chinese economie op zijn buur, waar de economie in puin ligt, is toegenomen sinds Zuid-Korea en de westerse landen hun hulp hebben stopgezet in verband met de nucleaire dreiging vanuit Noord-Korea.

Beurs keldert

De beurs van Tokio is maandag 1,26 procent lager geëindigd. Net als op de andere Aziatische beurzen zorgt de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il voor ongerustheid bij beleggers. Na de bekendmaking van het overlijden van Kim Jong-Il dook de Nikkei naar beneden, om daarna wat te herstellen. Het nieuws zorgde ook voor een stijgende koers van de dollar tegenover de yen.

De centrale bank van Zuid-Korea kondigde aan stappen te zullen ondernemen indien nodig om de markten te kalmeren. De regering in Seoul is in een bijzondere zitting bijeengekomen. Ook in Japan zit de regering bijeen in een spoedvergadering.

Foto Epa

Bekijk de nieuwsuitzending waarin de dood wordt aangekondigd:

Nu in het nieuws