1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Koningin Beatrix rookt en drinkt in tv-serie

De ontmoeting met Claus, de Lockheed-affaire rond prins Bernhard, het omstreden verleden van de vader van Máxima en de aanslag op de koninklijke bus tijdens de viering van Koninginnedag in Apeldoorn in 2009: in een nieuwe tv-serie over de Nederlandse koningin Beatrix komen alle memorabele, bewogen en dramatische momenten uit haar leven voorbij.

wverhaert

De VPRO brengt vanaf 2 januari Beatrix, Oranje onder vuur op de buis, een 4-delige serie die ingaat op "de verschillende crises die binnen het vorstenhuis hebben gespeeld". De tv-serie begint vanaf de Leidse studententijd van de toenmalige prinses, toen zij volgens de makers in de tuin van paleis Soestdijk "lag te vozen" met een Leidse student.

Pruik

Willeke van Ammelrooy (67) vertolkt de oudere Beatrix, Mara van Vlijmen (32) de jonge. Ze spelen de koningin in het scenario van Tomas Ross niet zozeer als staatshoofd, maar vooral als mens. Als een rokende, wijn drinkende, ruzie makende en liefhebbende vrouw die haar pruik afdoet voordat ze in bed stapt.

De makers hebben een grote mate van verbeelding, zegt regisseur Pim van Hoeve, al is volgens hem wel getracht de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. "Het is een dramatische interpretatie van historische gebeurtenissen." Geenszins bestond de behoefte "het koninklijk huis af te zeiken", aldus Van Hoeve.

Integriteit en warmte

Hoofdrolspeelster Willeke van Ammelrooy zegt dat Beatrix blij mag zijn dat juist zij haar heeft gespeeld. "Ik heb haar integriteit en warmte volgehouden in de serie." De actrice lijkt uiterlijk op de koningin, maar kon zichzelf ook als mens goed in haar inleven. "Als iemand die alles in de hand wil houden, die niets wil laten ontglippen."

Van Ammelrooy had altijd al Beatrix willen spelen. "Ik had onbewust de hoop dat het zou gebeuren." Ze lijkt ook een beetje op haar, zegt ze zelf. "Zoals ze is opgegroeid, staat ze heel ver van me af. Maar ik zou wel gespreksstof met haar kunnen hebben. We hebben allebei behoorlijk wat meegemaakt, we hebben allebei veel levenswijsheid." Voor haar rol heeft Van Ammelrooy veel gelezen en bekeken, waaronder alle kersttoespraken.