1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Stille mars en afscheid van kleine Gabriël in Luik

In Luik hebben zich zaterdagmiddag zowat achthonderd mensen verzameld voor een witte mars om de slachtoffers van de aanslag te herdenken. Sommige deelnemers zijn geheel in het wit gekleed, maar de meesten dragen enkel een witte roos. Nordine Amrani maakte in totaal vijf slachtoffers en pleegde daarna zelfmoord.

ikerremans

De groep verzamelde op de place Saint-Lambert, waar de feiten zich dinsdag afspeelden. Daarna stapten de deelnemers in stilte naar het ziekenhuis Saint-Joseph, waar de zeventien maanden oude Gabriël overleed. De peuter werd zaterdagochtend in intieme kring begraven.

De stille mars begon aan het Luikse justitiepaleis, vlakbij de Place Saint-Lambert waar Nordine Amrani toesloeg. Er werden eerst bloemen gelegd bij de bushokjes waar slachtoffers vielen en de deelnemers namen ook één minuut stilte in acht. Daarna gaat de mars naar het ziekenhuis waar kleine Gabriël overleed.

Er werd op Facebook opgeroepen tot de stille mars. Even was er commotie, omdat de initiatiefnemer vroeger lid was van de extreemrechtse partij Front National.

Afscheid

Zaterdagmorgen werd al afscheid genomen van slachtoffertje Gabriël (17 maanden). De stad Luik heeft de plechtigheid voor Gabriël betaald, omdat de ouders niet genoeg geld hadden om hun kindje te begraven. Kleine Gabriël werd in intieme kring begraven, de pers wachtte buiten, zoals de ouders gevraagd hadden.

Het eerste slachtoffer, de 15-jarige Mehdi (Nathan) Belhadj, werd vrijdag al begraven op het kerkhof van Jupille na een plechtigheid in de moskee van Bressoux.

Maandag worden nog twee andere slachtoffers naar hun laatste rustplaats overgebracht. Een afscheidsplechtigheid voor de 17-jarige Pierre Gérouville zal om 13.15 uur gehouden worden in het Saint-Jacques-college in Luik, waarna hij zal begraven worden op het kerkhof van Rocourt.

Voor Amrani aan zijn raid begon, vermoordde hij ook de 45-jarige Antonietta Racano in zijn loods. Haar uitvaart vindt maandag om 08.45 uur plaats in het crematorium van Robermont.

De aanslag kostte ook aan een 75-jarige vrouw het leven. Zij overleed enkele dagen na het bloedbad in het ziekenhuis.

Foto's Belga

Vastgoed

Jobs in de regio