Moody's verlaagt Belgische rating

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft vrijdagavond de Belgische rating met twee stappen verlaagd tot Aa3. De lagere kredietwaardigheid van ons land toont volgens minister van Financiën Steven Vanackere aan dat het nieuwe regeerakkoord "meer dan ooit uitgevoerd" moet worden.

fvranckx

Als reden haalt Moody's de verslechterende financieringsvoorwaarden van de eurolanden aan, evenals de risico's met betrekking tot de Belgische economische groei en de kosten die de redding van de banken zoals Dexia met zich mee zouden kunnen brengen.

Eerder vrijdag dreigde concurrent Fitch er al mee om de kredietwaardigheid van ons land en die van vier andere Europese staten te verlagen als er niet snel inspanningen worden geleverd om de schuldencrisis te bekampen.

Standard & Poor's verlaagde de Belgische rating begin december al.

Vanackere reageerde zaterdagmorgen op de lagere rating van Moody's. Ons land moet er voor zorgen dat het begrotingstekort volgend jaar niet groter wordt dan de afgesproken 2,8%. "Dit is uiteraard geen goed nieuws", reageert minister Vanackere. "We horen nog altijd bij het rijtje betere landen, maar als we niet opletten, zakken we verder weg. De lakmoesproef zal liggen in het uitvoeren van een redelijk ambitieus regeerakkoord. We moeten door een fase van ernstige inspanningen."

Lees ook: Ook Fitch dreigt Belgische rating te verlagen

Belga/FiVr Foto EPA

Vastgoed

Jobs in de regio