Ook Fitch dreigt Belgische rating te verlagen

Ook Fitch dreigt Belgische rating te verlagen

Ook Fitch dreigt Belgische rating te verlagen

Print
De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch dreigt er mee de rente van België en vier andere landen te verlagen naar 'AA+/RWN'. De kredietscore van Belgie, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus gaat van 'negative outlook' naar 'rating watch negative (RWN)', waarmee wordt aangegeven dat er een hogere kans bestaat dat er op korte termijn een ratingverlaging komt.

Tegen eind januari zou de rating worden herbekeken. Fits zal rekening houden met de inspanningen van de betrokken landen om hun financiën op orde te krijgen. Toch belooft "de systematische aard" van de Europese schuldencrisis niet veel goeds.

Indien er een verlaging komt van de kredietscore van die landen, zal dat volgens Fitch wellicht met één of twee stappen zijn.

Fitch oordeelt ook dat, na de voorbije Europese top, een alomvattende oplossing voor de crisis in de eurozone technisch en politiek buiten bereik is. Vooral het gebrek aan een geloofwaardig financieel vangscherm baart de kredietbeoordelaar zorgen.

Eerder bracht kredietbeoordelaar Standard & Poor's de Belgische rente al terug van AA+ naar AA. Die kredietbeoordelaar denkt er bovendien aan om de ratings van vijftien eurolanden te herzien. Dat zou de hele eurozone in gevaar kunnen brengen.

FiVr/(Belga)
Foto EPA