"Huurovereenkomst met gevangenis Tilburg niet verlengen"

Huurovereenkomst met gevangenis Tilburg niet verlengen

"Huurovereenkomst met gevangenis Tilburg niet verlengen"

Print
De huurovereenkomst met de gevangenis van Tilburg, waar Belgische gevangenen verblijven om de overbevolking in de Belgische penitentiaire instellingen op te vangen, mag niet verlengd worden. Dat vraagt de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG), die vrijdag zijn jaarrapport 2008-2010 voorstelde.

"De infrastructuur in de Nederlandse gevangenis is correct", zegt verkozen voorzitter van de CTRG, Paul Cosyns. "Maar het is een slechte plaats voor de reïntegratie van de gevangenen in de maatschappij. Bezoek van de familie is minder makkelijk en contact met de buitenwereld is moeilijk", voegt die daaraan toe.

In het rapport staat ook dat de overbrenging van gevangenen naar het buitenland "een verkeerde en zeer dure oplossing is die geen rekening houdt met het aanzienlijke ongemak dat die met zich meebrengt voor familie en advocaten".

Ondercapaciteit

België kampt met een ondercapaciteit in de gevangenissen van 17 procent. Om die op te vangen pleit de raad ervoor een celstraf pas als laatste redmiddel te gebruiken. "De overbevolking hangt hoofdzakelijk af van het strafbeleid, dat te snel zijn toevlucht neemt tot preventieve opsluiting, langere straffen of minder frequente vrijlatingen", luidt het in het rapport.

Nieuwe gevangenissen

Ook de bouw van nieuwe gevangenissen is volgens de raad een "gemakkelijk antwoord, maar geen duurzame oplossing". Ons strafrechterlijk beleid moet de mogelijkheden voor bestraffing "opnieuw evalueren", aldus nog de CTRG.

Het parlement deed alvast helemaal niets met het vorige, vernietigende rapport van de Toezichtsraad.

Meer over de eerdere kritieken van de Toezichtsraad vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Foto ANP

.

Nu in het nieuws