Aanhouding van vriend van Elke Wevers bevestigd

Print

Aanhouding van vriend van Elke Wevers bevestigd

De Tongerse raadkamer heeft vrijdag het aanhoudingsmandaat van Tom Hompes (36), de vriend van Elke Wevers, bevestigd. Zijn advocaat, Luc Delbrouck, zei dat hij in beroep zal gaan tegen deze beslissing.

Hompes werd maandag aangehouden nadat hij een test aan de leugendetector had afgelegd. Twee verklaringen bleken leugenachtig. In het dossier zouden verder geen elementen zitten die verwijzen naar zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Elke.

Bij de vragen 'Weet u iets over de verdwijning van Elke Wevers?' en 'Heeft u iets te maken met haar verdwijning?' zakte Tom Hompes voor de test. De detector gaf aan dat zijn antwoorden - telkens 'neen' - leugenachtig waren. Na de leugentest, die overigens sterk gecontesteerd is in gerechtelijke onderzoeken, werd Hompes opgesloten in de gevangenis van Hasselt. Opmerkelijk is dat hij meteen aangehouden werd op verdenking van moord.


Het Tongerse gerecht is er dus van overtuigd dat Elke Wevers op een gewelddadige manier en met voorbedachtheid om het leven is gebracht. Of de speurders naast de leugentest nog andere elementen hebben die wijzen op zijn betrokkenheid, kon gisteren niet achterhaald worden. Mogelijk komen die vandaag ter sprake tijdens de zitting van de Tongerse raadkamer, waar beslist zal worden over Hompes' verdere aanhouding. Die laatste houdt zijn onschuld staande.

"We hopen op positieve afloop"

Vrienden en kennissen van Tom Hompes reageren vol ongeloof op zijn aanhouding. Veel commentaar willen ze voorlopig niet kwijt.

"Zoals wij Tom kennen, kan het niet dat hij er iets mee te maken heeft", klinkt het. Vast staat dat ze niet hadden verwacht dat het onderzoek naar de verdwijning van Elke, na een jaar in zijn richting zou wijzen. "We zijn erg geschrokken. Maar we hopen nog altijd op een positieve afloop en ook dat hij enkel is aangehouden in het kader van het onderzoek."

Het Belang van Limburg had twee weken geleden als enige medium een uitgebreid interview met Tom Hompes, toen Elke Wevers een jaar vermist was. In dat interview vertelde Hompes "dat hij nog elke avond hoopt dat Elke hier binnenwandelt." "Ze is ontvoerd", zei Hompes aan onze reporter. "Dat is volgens mij de enige mogelijke piste." En ook: "Ik hoop nog op een toekomst met Elke. Ik moet blijven hopen." Het volledige interview leest u hier.

NV/HDB

MEEST RECENT