Grootschalige rampoefening bij nucleaire bedrijven

Print
Dessel - Op de nucleaire sites in Mol en Dessel vond gisteren een grootschalige rampoefening plaats. Ook de gemeenten en de provincie werden mee ingeschakeld.

Op het Molse Studiecentrum voor Kernenergie en bij het Desselse Belgoprocess werd gisteren een grote noodoefening gehouden. Volgens het scenario was er om 8.30u een nucleaire lozing op het SCK. Wegens van de omvang van de ramp werden de lokale overheden meteen betrokken bij de oefening. Zij moesten de bevolking waarschuwen en in veiligheid brengen. Ook het provinciebestuur werd ingeschakeld.

Later deed er zich een tweede incident voor bij Belgoprocess. Daarbij raakten drie mensen gewond, onder wie er één -volgens het draaiboek - overleed. Zowel de brandweer van Mol als die van de bedrijven zelf werden ingeschakeld. Ook het Molse ziekenhuis speelde een rol. De websites van de bedrijven maakten melding van de ramp, zodat ook de communicatie grondig getest kon worden.

Omstreeks 13.30u was de situatie onder controle. “Voor een grondige evaluatie van het verloop is het nog wat vroeg”, meent Ilse Van Mechelen, attaché van de dienst Noodplanning van de provincie, “maar het is wel al duidelijk dat de communicatie nog wat te stroef liep. Dit was te wijten aan het feit dat er zoveel betrokken partijen waren. Uiteraard zullen wij uit deze oefening onze lessen trekken en de noodplannen nog beter aanpassen.”

NECA

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio