"Regionalisering aangrijpen voor grondige hervorming rijopleiding"

Regionalisering aangrijpen voor grondige hervorming rijopleiding

"Regionalisering aangrijpen voor grondige hervorming rijopleiding"

Print
Vlaams parlementslid Steve D'Hulster pleit ervoor om van de regionalisering gebruik te maken om de rijopleiding en het rijexamen grondig te wijzigen. Hij wil een gratis basisopleiding van 8 uur voor elke kandidaat-bestuurder en meer aandacht voor een verkeersveilige attitude. Om de nieuwe rijopleiding te financieren, wil hij putten uit het verkeersboetefonds.

D'Hulster wijst op de nieuwe Europese cijfers over verkeersveiligheid. Met jaarlijks 136 jongeren die omkomen in het verkeer prijkt ons land op de 25ste plaats in de Europese ranking rond verkeersveiligheid. Het Europese gemiddelde ligt op 103 jongeren per miljoen, stelt mobiliteitsorganisatie Touring vrijdag in een krant van De Persgroep.

"Onverantwoord"

Voor de sp.a'er is het slechte resultaat voor een deel te wijten aan de rijopleiding in ons land: "De manier waarop wij jongeren in het verkeer sturen, is eigenlijk onverantwoord. Daar moet dringend verandering in komen". Hij wil van de regionalisering gebruikmaken voor een grondige hervorming, die gefinancierd kan worden met middelen uit het verkeersboetefonds.

De hervorming voorziet in een gratis basisopleiding van acht uur door een professionele rijinstructeur voor de kandidaat-bestuurder en zijn eventuele vrije begeleider. De kandidaat moet ook de kans krijgen een proefexamen af te leggen zodat hij weet waar er nog aan gewerkt moet worden. In de rijopleiding moet ook structureel meer aandacht komen voor een verkeersveilige attitude.

Belga Foto: Photo News

.

Nu in het nieuws