Amerikaans Congres bereikt compromis over uitgaven

Print
In het Amerikaanse Congres hebben de Democraten en Republikeinen in laatste instantie een compromis bereikt over de federale overheidsuitgaven van meer dan een biljoen dollar. Dat maakten de onderhandelaars zelf bekend.

Volgens de krant Washington Post zou de deal er gekomen zijn nauwelijks 27 uur vooraleer de federale overheidsdiensten dicht zouden moeten gaan bij gebrek aan geld.

De partijen moeten vandaag stemmen over het compromis dat ervoor moet zorgen dat de regeringsdiensten tot oktober draaiende moet houden. Intussen werken die diensten onder een tijdelijke begrotingsverlenging die in de nacht van vrijdag op zaterdag afloopt.

Daarnaast moeten nog twee andere knopen doorgehakt worden. Het lot van de fiscale tegemoetkomingen voor zowat 160 miljoen Amerikanen en de verlenging van de duur voor werkloosheidsuitkeringen. Op 31 december komt er een einde aan beide maatregelen.

Donderdag waren er nog intense onderhandelingen om uit de crisis te raken. Elke partij wou een oplossing die in haar voordeel zou spelen in het licht van de parlements- en presidentsverkiezingen van november 2012.

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen de meerderheid, in de Senaat zijn het de Democraten van president Barack Obama.

Nu in het nieuws