Van Quickenborne wil hervorming pensioenen nog dit jaar doorvoeren

Van Quickenborne wil hervorming pensioenen nog dit jaar doorvoeren

Van Quickenborne wil hervorming pensioenen nog dit jaar doorvoeren

Print
Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil een aantal pensioenhervormingen nog voor het einde van het jaar door Kamer en Senaat laten goedkeuren. De vervroegde pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 60 naar 62 jaar.

Het uiteindelijke doel van de minister is te komen tot één groot pensioenstelsel voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen.

De 60 wetsartikelen ter uitvoering van het regeerakkoord die donderdag reeds door de bevoegde commissie werden besproken, voorzien onder meer in de verhoging van de leeftijd voor vervroegd pensioen van 60 naar 62 jaar, het afbouwen van een aantal voordeelregimes, het verlengen van de minimumloopbaan van 35 naar 40 jaar, de verstrenging van gelijkgestelde periodes, het afbouwen van de voordelen voor professoren en magistraten en de berekening van het ambtenarenpensioenen op basis van het gemiddelde loon van de laatste tien in plaats van vijf jaar.

Hervormingen niet enkel voor nieuwkomers

De vakbonden hadden erop aangedrongen dat de hervormingen zouden gelden voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt, maar daar wil de minister niet van weten. "We respecteren de verworven rechten. Er is dus geen sprake van retroactiviteit. Onze maatregelen gaan op zijn vroegst in op 1 januari 2013. De mensen krijgen dus de nodige informatie en een vol jaar om zich aan te passen", aldus Vincent Van Quickenborne.

Belga

Foto: Photo News

MEEST RECENT