Dossier Ford Genk

2012 wordt overgangsjaar voor Ford Genk

2012 wordt overgangsjaar voor Ford Genk

2012 wordt overgangsjaar voor Ford Genk

Print
Net als dit jaar voorziet Ford Genk ook voor 2012 zo'n vijftig werkloosheidsdagen. Oorzaak is onder meer een verwachte zwakkere verkoop van wagens. Ook de overgang naar de nieuwe modellen speelt een rol. Die modellen moeten in de loop van 2013 bij Ford in Genk van de band rollen.

"Het is een kwestie van het nuttige aan het noodzakelijke te koppelen", aldus vakbondsman Copermans. "Vanaf 2013 moet de nieuwe Mondeo van de band rollen. Maar dat betekent niet dat er geen werkloosheidsdagen meer zullen zijn. Het zal niet afhangen van het aanbod maar wel van de vraag naar wagens en de economische toestand op dat ogenblik. Hoe groter de vraag, hoe lager de tijdelijke werkloosheid."

Gemeenteraad

De gepland e werkloosheidsdagen voor 2012 waren ook onderwerp van discussie op de gemeenteraad van Genk donderdagavond. Luc Gieraerts (Open Vld) is er van overtuigd dat ook op lokaal vlak meer investeringen noodzakelijk zijn om de recessie op te vangen. Onder meer door bedrijven minder te belasten.

Burgemeester Wim Dries weet dat behoorlijk wat middelen zijn uitgetrokken om ruimte te creëren voor nieuwe industrie, onder meer in C-Mine. "We voorzien 12 miljoen euro voor de renovatie van het hoofdgebouw van de mijn van Waterschei. Dat moet het hart worden van het nieuwe bedrijvencentrum, samen met Energyville en het Wetenschapspark." Die werken gaan in 2013 van start.

Chris NELIS