Ex-dwangarbeiders krijgen nu ook Belgische belastingbrief

Ex-dwangarbeiders krijgen nu ook Belgische belastingbrief

Ex-dwangarbeiders krijgen nu ook Belgische belastingbrief

Print
Heeft de Belgische fiscus geld geroken? Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog al dan niet gedwongen in Duitsland werkten en daarvoor een Duits pensioentje trekken, hebben deze week vragen gekregen naar de grootte van dat pensioen. Vorige maand zag de Duitse fiscus nog onder grote druk af van een naheffing op die pensioenen.

"Is dat hun dank voor wat ze ons hebben aangedaan", vroeg Louis Blockken zich toen af in Het Belang van Limburg. De nu 87-jarige Zonhovenaar sleet twee van zijn jonge jaren in de Duitse Auto Union-fabrieken. "Voor hún oorlog."

Geen maand later krijgen diezelfde dwangarbeiders opnieuw een belastingbrief in de bus. Nu niet van Duitse, maar van de Belgische fiscus, met de volgende mededeling: Volgens inlichtingen in ons bezit geniet u een pensioen uit het buitenland. Gelieve voor het inkomstenjaar 2010 het jaaroverzicht van dit buitenlands pensioen voor te leggen.

"We hebben de belastingdiensten gevraagd wat dit wil betekenen. Ze weten het zelf niet", zegt Louis Blockken. "Ik vind het niet normaal. Ik trek dat pensioen nu 22 jaar, en heb vroeger nooit de vraag gekregen om daar belastingen op te betalen."

Woordvoerder Francis Adyns van Financiën. "Die mensen zijn gecontacteerd met de louter formele vraag om meer informatie. Meer is het niet. Mensen die onder dwang tewerk zijn gesteld, moeten daar volgens mijn informatie geen belastingen op betalen. De dwangarbeiders hoeven zich niet ongerust te maken."

Maar daar is de Dienst voor Oorlogsslachtoffers minder zeker van. "In de pensioentoren weten ze al heel lang wie welk pensioen trekt", zegt coördinatrice Claire Barette. "Het is heel vreemd dat die brieven net nu komen. Inkomen uit arbeid kan worden belast, maar slechts één keer in één land. Duitsland heeft dat als eerste gemerkt. Maar nu de Duitsers onder druk hebben afgezien van de naheffing op de oorlogspensioenen van alle Belgen - ook van hen die vrijwillig voor hen hebben gewerkt - is de Belgische fiscus mogelijk wakker geschoten."

Gunter WILLEKENS
Christof WILLOCX

MEEST RECENT