Russische revolvers vrij te koop voor Belgische criminelen

Russische revolvers vrij te koop voor Belgische criminelen

Russische revolvers vrij te koop voor Belgische criminelen

Print
De Belgische wapenmarkt wordt overspoeld door Russische Nagant-revolvers. Het wapen is in ons land vrij te koop, omdat er zogezegd geen munitie meer voor te vinden is. Maar die is er in overmaat, stelt de politie vast. Gevreesd wordt dat criminelen de revolvers massaal aankopen.

Terwijl in ons land na de bloedige aanslag van Luik gediscussieerd wordt over hoe het mogelijk is dat een man die eerder al betrapt was op het bezit van een indrukwekkend wapenarsenaal opnieuw aan een geweer en granaten kon komen, waarschuwt de federale politie voor een nieuw fenomeen.

Op grote schaal kogels gemaakt

Ze ziet steeds meer Nagant-revolvers in ons land opduiken. “Ze zijn nog nooit gebruikt en komen uit legerstocks in Rusland en Bulgarije”, zegt de federale politie. “Ze dateren uit de jaren 1935 tot 1945. Je kan ze legaal invoeren en ze zijn vrij te koop. En er worden nu weer op grote schaal kogels voor gemaakt, die vaak ‘onder de toog’ bij het wapen geleverd worden.”

“Recentelijk nog hebben we een hele verzameling van die Nagants in beslag genomen, maar we hebben ze moeten teruggeven aan de eigenaar, omdat hij ze dus wettelijk gezien mocht bezitten.”

Interessant voor criminelen

Voor criminelen zijn de revolvers interessant. Ze kosten maar tussen de 150 en de 200 euro. Bovendien zijn ze klein en dus makkelijk in een jaszak te verbergen. “Het is ook een degelijk en betrouwbaar wapen”, aldus de politie, die vraagt dat dit gat in de wapenwetgeving snel wordt gedicht.

Meer over de toepassing van de wapenwet in België, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

HHM

Foto: HVG

.

Nu in het nieuws