Eerlijke producten, toch trendy: kledingzaak 'Today is a good day'

Haast niemand houdt het voor mogelijk, maar fair trade-kleding hoeft niet die typische etnische uitstraling te hebben. Ze kan ook mooi, modern en draagbaar zijn. De Antwerpse winkel Today is a good day heeft het allemaal.

phendrickx

Zaakvoerder Candice Nuyttens is er behoorlijk trots op. Sinds 2008 geeft zij de Antwerpenaar de kans er eerlijk gekleed én ecologisch verantwoord bij te lopen. “Al wat hier verkocht wordt, is gemaakt in kleine en gecontroleerde ateliers. Wij selecteren voornamelijk kledij van idealistische merken, die met hun ontwerpen naar landen als India trekken en samenwerken met plaatselijke ateliers.

Een kleinschalige en persoonlijke aanpak, die hen garandeert dat alles in goede omstandigheden en op een eerlijke manier gebeurt”, legt Nuyttens uit. Het ecologische luik is minstens zo belangrijk als het eerlijke. “Bij de teelt van de katoen die gebruikt wordt, komen er geen pesticiden aan te pas. Er worden geen bodems aangetast of rivieren vervuild. Ik vind het zelf ook niet meer dan normaal dat die twee aspecten – het eerlijke en het ecologisch verantwoorde – met elkaar verbonden worden.”

Met Today is a good day vecht Candice ook voor de imagowijziging die dit soort kleding broodnodig heeft. “We worden nog al te vaak in de hoek van de geitenwollensokken geduwd...”

Today is a good day, Nationalestraat 73, Antwerpen. Open van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18u. Er kan betaald worden met ecocheques! Today is a good day.

Ruben Aerts

Foto Sarah Van den Elsken

MEER OVER Fairtrade