1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eerlijke producten die toch trendy zijn: interieurzaak Hadhi

Fair trade, oubollig? Interieurwinkel Hadhi protesteert. Al wat hier in de rekken ligt is niet alleen fair trade, maar ook modern en trendy.

phendrickx

Eerlijk en trendy, waarom zouden die twee eigenschappen niet kunnen samengaan? Met dat idee als uitgangspunt gaat interieurwinkel Hadhi nu al bijna twee jaar wereldwijd op zoek naar stijlvolle en originele producten die volgens de principes van eerlijke handel tot stand kwamen, maar zonder dat ze die typisch etnische uitstraling hebben.

“Fair trade is een heel mooi principe, dat tot hiertoe eerder beperkt is gebleven tot eten”, weet Isabelle Baele, die samen met Anne Sneyers zaakvoerder is. “Wij willen met Hadhi laten zien dat eerlijke handel méér te bieden heeft dan alleen maar koffie en rijst.”

Het duo merkte dat behoorlijk wat producten die op eerlijke wijze tot stand waren gekomen, niét onder het fair trade-label verhandeld werden, net omdat die eerlijke handel kampt met een imagoprobleem dat zich commercieel laat voelen. “Wij kiezen voor artikelen die wél passen in ons eigentijdse westerse kader, maar waaraan ook een verhaal verbonden is.”

Maar waar vind je dat soort producten dan? “Wij bezoeken heel wat gespecialiseerde beurzen. Je moet al behoorlijk wat geloofsbrieven kunnen voorleggen alvorens je op zo’n beurs, zoals Le Salon Européen du Commerce Equitable in Lyon, toegelaten wordt. Daar gaan we dan op zoek naar de speld in de hooiberg. Tussen al het etnische en al het strakke, kiezen wij het meest moderne eruit.”

Daarnaast levert ook speurwerk op het internet een en ander op. “En af en toe wordt er ook wat naar ons toe gebracht, krijgen we bijvoorbeeld voorstellen van leveranciers die ons intussen hebben weten te vinden.”

Hadhi,Nationalestraati 76-78,Antwerpen. Open van dinsdag tot zaterdag van 11u tot 18u. www.hadhi.be.

Ruben Aerts
Foto's Sarah Van den Elsken

MEER OVER Fairtrade